خشکسالی چهار هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان به کشاورزی کرمانشاه خسارت زد

ایرسا_  رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه میزان خسارت‌های ناشی از خشکسالی به بخش کشاورزی این استان را در سال جاری بیش از چهار هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان برآورد کرد.

به گزارش ایرسا آنلاین نقل از ایرنا، نوربخش حاتمی اظهار داشت: سالانه چهار میلیون و ۵۷۵ هزار و ۸۱۴ تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلات و آبزیان در کرمانشاه تولید می‌شود که این میزان امسال به دلیل خشکسالی به ۸۰۵ هزار تن کاهش پیدا خواهد کرد.

این کاهش میزان محصول همه زیربخش‌های زارعی، باغی، دامی، شیلات و منابع طبیعی را شامل می‌شود.

به گفته وی، بیشترین خسارت خشکسالی در حوزه شهرستان کرمانشاه که بیشترین تولیدات استان را به خود اختصاص می‌دهد، رخ داده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با بیان اینکه منابع آبی استان به ویژه در مناطق کوهستانی و ارتفاعات که کانون های اصلی تولیدات باغی و دامی هستند با افت شدید مواجه شده اند که تولیدات این بخش ها را در سال زراعی جاری به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد، افزود: به باغات استان در سطح حدود ۱۵هزار هکتار خسارت جدی وارد شده و محصولات این باغات شدید با افت عملکرد مواجه خواهند شد.

خشکسالی کم سابقه در کرمانشاه

براساس اعلام سازمان هواشناسی میزان بارش های کرمانشاه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد کاهش یافته و این استان با ۱۸۰ میلی‌متر منفی نسبت به میانگین دراز مدت، بیشترین میزان کاهش بارندگی را بین استان‌های کشور دارد.

معاون سازمان هواشناسی کرمانشاه کاهش بارش باران در استان طی ۵۰ سال گذشته را نادر و کم سابقه اعلام کرد و گفت: سال‌هایی بود که در فصل پاییز کمبود بارش داشته باشیم اما کاهش بارندگی در پاییز، در فصل بهار جبران شد اما امسال در هر ۲ فصل بشدت کاهش بارش داشته‌ایم.

کاهش روان آب‌ها و منابع زیر زمینی

کاهش بارندگی‌ها منجر به کاهش منابع آبی استان نیز شده است، به نحوی که ۱۲ سد استان با ظرفیت یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون متر مکعب، با کاهش ۱۰ درصدی آب ذخیره شده روبه رو هستند.

عضو هیات مدیره شرکت آب منطقه‌ای کرمانشاه در گفت وگو با ایرنا، وضعیت منابع آبی استان را نگران کننده دانست و گفت: فروردین امسال در برخی رودخانه‌های استان با کاهش بیش از ۹۰ درصدی روان آب نسبت به مدت مشابه سال قبل روبه رو هستیم.

به گفته «بهرام درویشی»، منابع آب زیر زمینی کرمانشاه با افت ۲۸ درصدی و آب چشمه ها نیز با کاهش ۷۲ درصدی نسبت به سال گذشته روبه هستند که این موضوع بسیار نگران کننده است.

برخورد با چاه‌های غیر مجاز

دولت به منظور مقابله با کم آبی و مدیریت منابع در استان کرمانشاه تا کنون چندین نشست اضطراری تشکیل و کارگروه سازگاری با کم آبی را تشکیل داده است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کرمانشاه که مسوولیت این کارگروه را بر عهده دارد، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، بر برخورد جدی در استفاده از چاه های غیر مجاز در باغ های تفریحی اطراف شهر کرمانشاه تاکید کرد.

«مهرداد سالاری» اظهار داشت: طی چند سال گذشته با اپیدمی احداث باغات تفریحی در اطراف شهر کرمانشاه مواجه شدیم که بعضاً چاه غیر مجاز دارند لذا دستگاه‌های ذیربط موظف هستند که با اینگونه باغات و باغداران غیر علمی و غیر تخصصی که غیر از باغ‌های مثمر هستند، برخورد جدی کنند.

بسته حماتی دولت برای حمایت از کشاورزان

از سوی دیگر دولت به منظور کاهش استفاده غیر مجاز از منابع زیر زمینی آب و حمایت از کشاورزان در حال تدوین بسته ای حمایتی از کشاورزان است.

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه پیشتر در جلسه بررسی پیامدهای اقتصادی ناشی از خشکسالی، اظهار داشت: این بسته اکنون توسط سازمان جهاد کشاورزی در حال تدوین است که پس از تدوین اعلام خواهد شد.

«بهزاد باباخانی» افزود: با توجه به اینکه نزدیک به ۷۰ درصد اراضی کشاورزی استان دیم و وابسته به بارندگی است بنابراین کاهش بارش های امسال خسارت های قابل توجهی به کشاورزی استان وارد کرده و امسال جزو سخت‌ترین سال‌ها برای حوزه کشاورزی است.

وی تاکید افزود: در این راستا لازم است سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تمهیدات لازم برای تامین اعتبارات مورد نیاز به عمل آورده و در جلسه آتی ستاد مدیریت بحران مطرح کند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه نیز در این رابطه به ایرنا گفت: برای جبران خسارات ناشی از خشکسالی چهار هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان منابع اعتباری درخواست کرده ایم که شامل تسهیلات ارزان قیمت به کشاورزان و اعتبارات عمرانی مورد نیاز برای کاهش اثرات زیان بار خشکسالی می‌شود.

حاتمی ادامه داد: در تلاشیم تا با اقداماتی مثل امهال تسهیلات خسارت دیدگان از خشکسالی، خرید دام مازاد از دامداران و ذخیره سازی گوشت قرمز از تولیدکنندگان، از فعالین بخش کشاورزی استان حمایت کنیم.

وی گفت: پیگیری برای تخصیص سهمیه نهاده های دام و طیور و اخذ مجوز صادرات دام زنده به صورت کنترل شده از دیگر اقدامات در دست انجام برای حمایت از تولیدکنندگان بخش کشاورزی استان در سال جاری است.

تخلیه منابع آبی

اکنون سالانه یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب وارد منابع زیرزمینی ما می شود و در مقابل یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون متر مکعب از این منابع برداشت می کنیم به عبارت دیگر سالانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب اضافه برداشت داریم.

در نتیجه این وضعیت سطح آب زیرزمینی در همه دشت های استان کاهش یافته و توسعه و بهره برداری از آبخوان ۱۳ دشت از ۲۳ دشت استان که حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد از سطح کل دشت ها را در بر می گیرند؛ ممنوع است.

در استان کرمانشاه حدود ۱۷ هزار حلقه چاه وجود دارد که پنج هزار حلقه آن غیرمجاز است؛ نه تنها هیچ محاسبه دقیقی از برداشت آب از چاه های غیرمجاز وجود ندارد که هنوز هم کنتور هوشمند بر روی بسیاری از چاه های مجاز نصب نشده و همین موضوع امکان تخلف و اضافه برداشت را برای کشاورزان متخلف آسان کرده است.

استان کرمانشاه با حدود ۲ میلیون نفر جمعیت، ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و باغ دارد که ۳۵۰ هزار هکتار آن آبی است.

بیش از ۹۰ درصد آب استان کرمانشاه در بخش کشاورزی مصرف می شود که حدود نیمی از آن با روش های نادرست آبیاری و کشت محصولات آب‌بر به هدر می‌رود.

کرمانشاه استانی پهناور در غرب ایران با ۲۵ هزار کیلومتر مربع مساحت، یکی از استان‌های مهم از حیث کشاورزی و منابع طبیعی محسوب می‌شود به طوریکه ۷۰ درصد مساحت استان را عرصه‌های منابع طبیعی با بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۹۲ هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.